o projektu

Cilj projekta

Projektom Mreža 2050 – Demografija, od izazova do odgovora učvrstit će se suradnja 20 aktera iz područja civilnog društva, znanstvene zajednice, socijalnih partnera i predstavnika lokalne samouprave koji će kroz dijalog s javnom upravom kreirati smjernice za razvoj javnih politika temeljene na dokazima i ponuditi odgovor na izazov koji negativni demografski pokazatelji i trendovi postavljaju pred hrvatsko društvo. U svrhu toga provest će se 3 istraživanja iz područja: iseljavanje mladih iz Hrvatske, migracija i nacionalne sigurnosti te demografskih potencijala hrvatskog iseljeništva.

opis projekta

Hrvatsku danas obilježava izumiranje, prirodni pad i depopulacija ukupnog stanovništva, intenzivno se iseljava mlado i obrazovano stanovništvo, a već dugi niz desetljeća ukupno stanovništvo prati proces starenja. Prema prognozama Ujedinjenih naroda o kretanju stanovništva u svijetu za 2017. godinu, Hrvatskoj do 2050. godine prijeti pad broja stanovnika za više od 15 posto. Zbog svega toga, pitanje demografske revitalizacije, osobito ruralnih područja, i ostanka mladih u Hrvatskoj postaju najvažnija društvena pitanja.

Svjetski savez mladih Hrvatska (dalje: SSMH) kroz svoje djelovanje u području politika za mlade prepoznao je iseljavanje kao jedan od najvećih problema mladih, ali i cijele Hrvatske. Nezaposlenost, neriješeno stambeno pitanje, nepovoljni uvjeti rada samo su neki od glavnih razloga iseljavanja. Odluku o iseljavanju mladih dodatno potiče negativno društveno-političko okruženje, kao i prevladavajuće mišljenje u javnom diskursu da u Hrvatskoj nema perspektive. SSMH takvo mišljenje odlučno mijenja i nastavit će mijenjati.

SSMH je u svojem dosadašnjem radu kroz javnu raspravu i dijalog s donositeljima odluka sustavno djelovao na području demografije i ostanka mladih u Hrvatskoj prepoznao potrebu zajedničkog nastupa s drugim organizacijama civilnog društva i nužnost suradnje s ostalim dionicima u zajednici kako bi se ozbiljno i obuhvatno pristupilo toj temi. Stoga se projekt Mreža 2050 – Demografija, od izazova do odgovora  temelji na međusektorskoj suradnji koja je izostala u području bavljenja problematikom učinaka negativnih demografska kretanja na društveni i ekonomski razvoj Hrvatske.

Projekt Mreža 2050 – Demografija, od izazova do odgovora je nastavak uspješnog osluškivanja potreba mladih i aktivnog sudjelovanja SSMH u pronalasku rješenja za probleme iseljavanja mladih u Hrvatskoj. SSMH vjeruje da će ovim projektom doprinijeti stvaranju poticajnog okruženja u kojem će javne politike iz područja demografije imati pozitivan učinak na društveno-ekonomski razvoj Hrvatske.

Korisnik

Svjetski savez mladih Hrvatska

Ukupna vrijednost

Ukupna vrijednost Projekta iznosi 3.459.772,26 kuna. Bespovratna sredstva osigurana su iz Državnog proračuna Republike Hrvatske (15%) i iz Europskog socijalnog fonda (85%).

Razdoblje provedbe

29. listopada 2020. - 29. listopada 2023.

Lokacija

Grad Zagreb

partneri

Svjetski savez mladih Hrvatska

Centar za karijere mladih Dubrovnik

Udruga mladih i diplomiranih studenata Fakulteta ekonomije i turizma “Dr. Mijo Mirković” Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli

Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu

Institut za migracije i narodnosti u Zagrebu

Udruga iseljenika, povratnika i useljenika

Klub studenata geografije Zagreb

Mladi Sikirevaca i Jaruga

Općina Antunovac

Udruga mladih i studenata Split Misli

Sindikat radnika u predškolskom odgoju i obrazovanju Hrvatske

Udruga obitelji s četvero i više djece Cetinskog kraja

ostanimo u kontaktu

Pratimo se na službenim društvenim mrežama projekta i Svjetskog saveza mladih Hrvatska

Za više informacija

Imate prijedlog, upit ili želite ostvariti partnerstvo ili suradnju. Slobodno nam se javite putem kontakt forme, putem društvenih mreža ili na e-mail mreza2050.demografija@wya.net